Què opines de la tasca feta per ERC?

T'ha indignat que ADIF hagi enderrocat els lavabos de l'estació?

dimarts, 4 de maig del 2010

Visita guiada al patrimoni templer de Campredó

El passat 1 de maig, el company Emigdi Subirats i l'arqueòloga ampostina Cinta Montañés varen realitzar una visita guiada a la torre de Font de Quinto, emmarcada dintre de les activitats de promoció del nostre patrimoni templer que realitzem des de Soldevila. Ens sentim extremadament satisfets del funcionament de la jornada i de l'alta participació. Més de 150 persones varen poder gaudir d'una activitat que voldríem repetir en diferents ocasions durant l'any. Els dos guies varen expressar la satisfacció pel fet que el Departament de cultura de la Generalitat finalment financés les obres de restauració dels edificis templers campredonencs, que es trobaven en situació de runa absoluta després d'anys i panys de desdeny i desinterès. També passaren a explicar els diversos panels interpretatius que s'han col·locat a la Torre de Font de Quinto. Agraïm al regidor de Turisme, el republicà Ricard Forés, que hagi tirat endavant un projecte molt necessari per a la dignificació del nostre patrimoni.
Durant la visita guiada, tant l'Emigdi com la Cinta, varen remarcar la importància del territori on estan ubicats els dos edificis en època medieval. Varen centrar les seues explicacions en la ramaderia, l'agricultura i l'aigua circumdant, que la trobem en forma de molins o sínies. També explicaren el projecte Campredó Templer, que pretén estudiar i difondre el nostre passat templer amb tota mena d'activitats. Cal remarcar la importància de l'escala de cargol de la Casa del Prat, que és una construcció pètria impecable i d'alta qualitat, similar a la que hi ha al Castell de Miravet, l'emblema templer per excel·lència del territori.
Al primer pis explicaren una important curiositat dels dies previs a la sagnant batalla de l'Ebre , ja que la torre serví d'amagatall per a soldats de la III unité de la IV Brigada internacional, La Marsellesa, formada per soldats belgues i francesos. Allí es troben uns grafits i uns versos escrits per soldats que vigilaven el riu des de l'alçada de la torre. Des de Soldevila hem fet alguns escrits que són els únics que documenten l'existència dels grafits i transcriuen els versos en francès. A part de la importància com a documents històrics, serveixen per demostrar els diferents usos que han anat tenint els nostres edificis templers al llarg dels segles. Des del període feudal, l'ús militar, l'ús agrícola, i fins i tot el de vigilància... anys de custòdia d'un territori....
Vàrem acabar la jornada a la Casa del Prat, en una visita guiada personal a la família Garcia Ballester, propietaris de la finca del Mas de la Missa, que gentilment deixen accedir tothom a la seua propietat per poder visitar els edificis templers.
El patrimoni templer és el nostre primer interès i continuarem difonent-lo i enlairant les seues possibilitats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada