Què opines de la tasca feta per ERC?

T'ha indignat que ADIF hagi enderrocat els lavabos de l'estació?

dissabte, 21 de març del 2009

L'independentisme a Campredó (1)



Enguany es compleixen 25 anys d'intens treball independentista al poble de Campredó. Tot va començar el 1984 quan diversos nois i noies campredonencs/ques vam engrescar-nos en el projecte que representaven les sigles de l'MDT, el Moviment de Defensa de la Terra. Érem uns joves entusiastes, la majoria estudiants de batxillerat, que vàrem il·lusionar-nos en la lluita per l'alliberament nacional dels Països Catalans. El grup va anant-se ampliant, teníem militants estables i d'altres amb menys implicació, però que ens ajudaven en les nostres activitats d'agitació i de difusió ideològica. Vàrem passar a formar part de l'Assemblea del Baix Ebre, que tenia Francesc Gas, actual alcalde de Roquetes per ERC, com a principal dirigent. Baix el mestratge de l'amic Paco, vàrem anar consolidant els nostres anhels i formant-nos políticament. Els nuclis de militants es concentraven a Roquetes, l'Aldea, la Ràpita, Alcanar, Vinaròs i Tortosa, però també comptàvem amb militants més dispersos en altres poblacions. Ens sentim molts satisfets del fet que a Campredó és ben palpable la llavor semblada per l'MDT. Es nota amb el fet que hi ha molta gent que veu amb simpatia els ideals independentistes, i que està molt acostumada a la presència de la nostra simbologia i del nostre missatge. El 1987, després d'uns durs enfrontaments interns, va haver una greu escissió que va tirar en orris les possibilitats d'arrelament d'un dels projectes més interessant de l'independentisme extraparlamentari. Només la CUP (Candidatura d'unitat popular), ja en ple segle XXI, té unes perspectives superiors a les que teníem llavors i va aconseguir uns excel·lents resultats en moltes poblacions importants del país en les passades eleccions municipals. L'any següent vàrem passar a formar part de Catalunya lliure, una nova formació amb la qual vàrem estar integrats fins el 1992.
Alguns companys varen abandonar completament l'àmbit de la política. D'altres, però, vàrem continuar el nostre compromís independentista sense militància estricta, però assistint a manifestacions, a la universitat catalana d'estiu, a la trobada del Pi de les tres branques, a l'Aplec del Puig, etc.
Hi ha alguns militants ebrencs que han fet una interessant carrera política i que tenen responsabilitat de govern a la Generalitat en l'actualitat. D'altres han aconseguit excel·lents resultats en els seus pobles respectius: Paco Gas (alcalde de Roquetes), Ester Martí (exalcaldessa de La Galera) i Francesc Ollé (regidor de cultura de Roquetes). D'altres també han evolucionat cap a l'àmbit sindical, com Joan Montesó, dirigent d'Unió de Pagesos.
Quant als campredonencs, anirem explicant el nostre treball en futurs apunts. Marc March és actualment regidor d'ERC a Santa Bàrbara (Montsià). L'Emigdi Subirats va ser durant uns 6 anys el segon delegat del Baix Ebre a l'assemblea nacional de l'MDT i de Catalunya lliure, que se celebrava a la seu de l'associació de veïns de Vinaròs (el Sènia). El 1999 va passar a ser el representant d'ERC al Consell Assessor de Campredó, el qual va abandonar el 2002. Damià Grau és un nou membre de l'executiva de Tortosa d'ERC.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada