Què opines de la tasca feta per ERC?

T'ha indignat que ADIF hagi enderrocat els lavabos de l'estació?

dijous, 12 de febrer del 2009

Crònica d'Històries del paradís, de Xavi Sarrià


Durant el proper cap de setmana, Xavi Sarrià, el cantant d'Obrint pas, grup estel·lar del rock català, realitzarà un seguit de presentacions del seu llibre, Històries del paradís, a diferents poblacions de les Terres de l'Ebre (Flix, Roquetes, Jesús, Campredó, Amposta i Tortosa), tal com hem vingut anunciant en posts anteriors.
Hem cregut que calia redactar una crítica introductòria sobre aquest llibre que ha esdevingut tot un bestseller d'hivern. Durant les presentacions podeu adquirir exemplars d'aquest recull de contes socials que ens ha ofert el cantant valencià.
L'Associació Soldevila hem volgut montar un acte central a Campredó, com no podia ser d'altra manera, amb diverses activitats culturals. Us esperem a totes i a tots!

Històries del paradís

Històries del Paradís és un recull didàctic de narracions curtes, de lectura força entretinguda, que acaba de publicar Xavi Sarrià, el cantant d'Obrint pas, el qual ha estat una de les novetats estrella de tardor de Bromera edicions, una editorial afincada a Alzira (Ribera Alta) que està realitzant una extraordinària feina quant a la promoció dels i de les autors/es en llengua catalana a les comarques meridionals dels Països Catalans.
Ens trobem davant d'un conjunt de contes guiats per un fil conductor veritablement essencial: el
sentiment envers uns ideals. El sentiment és precisament allò que posa l'autor en cadascuna de les paraules per tal d'atreure el i la lector/a i establir una reflexió acurada sobre un tema en particular que té relació directa amb problemes socials o humanitaris, o amb la mateixa identitat individual. Els i les protagonistes imaginaris/àries són part d'un món que adquireix vida plena i es destapa amb tot un seguit de situacions exemplificants que forcen una atenta estona de lectura durant la qual no et vols perdre ni un sol detall. Bona part d'aquests/es protagonistes tenen un denominador comú: la lluita pel seu propi
reconeixement personal davant d'injustícies socials duradores i condicionaments polítics que redueixen la llibertat de l'individu. Alguns d'aquests personatges es veuen abocats/des a profunds desequilibris personals, fruit d'una incomprensió manifesta dintre d'un món que sembla que no els pertany i que, massa sovint, els supera. El narrador, la veu solidària de l'escriptor, és tothora present i es manifesta amb un aire deliberat de denúncia, però amb unes pinzellades narratives que apunten cap a l'esperança.
El cantant valencià, llicenciat en Filologia catalana per la UV, fa palesa la seua preocupació pel món real mitjançant uns contes alliçonadors que són un crit a la solidaritat i a fer despertar les consciències davant de problemàtiques que no haurien de ser alienes a la societat. Hi ha implícita la veu rebel d'un narrador de la vida que no s'agenolla davant de les injustícies històriques i que vol esbrinar la mica de llum que pot eixir d'un pou de foscor.
Sarrià ha organitzat el recull mitjançant reflexions temàtiques que porten el nom de por, guerra, solidaritat, orgull, fam, calfred, oasi, alliberament, il·lusió, silenci o llàgrimes. Repeteixo que el sentiment que fa de fil conductor les va lligant història rera història, deixant el lector i la lectora ben conscient que hi ha un missatge explícit a comunicar en totes elles. I el missatge que el noi de Benimaclet ens presenta és el de la lluita innata per aconseguir allò que un vol, a despit de les penúries del viure (en alguns casos). La lluita de l'individu per conèixer-se, amb preguntes infinites a un mateix sobre quins passos cal seguir, la qual cosa no sempre és senzilla i pot acabar en tragèdia.
Aquest cap de setmana, l'associació Soldevila li organitzarem un seguit de presentacions a les Terres de l'Ebre (Roquetes, Amposta, Campredó, Jesús i Tortosa), amb la qual cosa col·laborarem a difondre un recull que com es resumeix a la mateixa contraportada: " ens proposa un viatge pel nostre planeta a través d'un mosaic ple de vida, on la realitat més crua s'entrellaça amb la fantasia més sorprenent. Un llibre escrit a base de flaixos que ens conviden a reflexionar sobre el món que vivim i construïm entre
tots". Xavi Sarrià s'estrena literàriament amb contes socials que no et deixen indiferent, ja que ens transporten des de l'Iraq a les barcasses enmig de l'oceà, passant pels trets enmig d'un passadís d'un institut finlandès.
Benvingut a les lletres catalanes, al paradís d'eixa llengua que es conrea de les Corberes al Segura i del Cinca "amb la barca del temps, amb el vent de llevant" a les torres medievals de l'Alguer!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada