Acaba de veure la llum Rutes pel terme de Campredó, dels campredonencs Marga Estorach, Víctor Cardona i Joan Carles Balagué. Es tracta d'un llibre que inclou una esplèndida oferta excursionista per indrets bellíssims del nostre variat terme. Els autors l'han distribuït acuradament en sis rutes, mitjançant les quals han volgut retratar una riquesa arquitectònica i biològica grandíssima. Concretament, les rutes són les següents: Templera, l'Ardiaca-Sant Onofre, l'Espluga-Coll de Rajolers, Forns de la calç, Mas dels Frares-barranc de Pixadors, i la Creu del Coll rodó. Amb la lectura d'aquestes propostes excursionistes, t’és fàcil d’adonar-te que la guia ha estat molt ben elaborada gràcies a l'excel·lent coneixement del terme (fruit de llargues passejades i corregudes), la passió pel món templer i per la riquesa ecològica que tenen els tres autors.
Tot aquest sentiment i ideari barrejat ha estat el germen que ha induït a aconseguir un producte de notable qualitat, que ens permetrà enlairar Campredó i exportar-lo arreu.
Aquest llibre és també una nova aposta agosarada i magnífica envers la dignificació del Campredó templer, marca que avalem des del Grup de recerca històrica i que volem situar al veritable epicentre de l'oferta turística ebrenca. Les bellíssimes escales de cargol de la Casa del Prat, l'esplèndida imatge de la restaurada torre de Font de Quinto i la situació estratègica de l'ermita de Solicrú, dalt d'un turó que travessa el Lligallo de les veles, són un autèntic aparador local. La riquesa arqueològica ens trasllada molts segles enrere fins les sitges prehistòriques de can Despax, per retrobar-se amb la làpida mortuòria Júlia Nymphidia, la primera pubilla del nostre poble, amb sabor a imperi romà, per finalment retornar-nos al segle XXI mentre contemplem la magnífica construcció del molí del Pom.
La guia dóna igualment relleu als grans masos que es conserven per tot el terme, molts dels quals totalment desconeguts per a les noves generacions, la imatge dels quals però fan reviure nostàlgiques històries de joventut als més grans de la població. El mas de Machí o de l'Espluga presideix una vall formada per un bosc d'oliveres, amb ametllers dispersos; el mas de Lleida presideix una àmplia extensió de tarongers vora el riu; mentre que el Mas dels Frares conserva encara la seua majestuositat d'antany i les imatges de pagès de tots els temps: premsa d'oli, pou artesà...
I els forns de la calç donen fe d’anys de laboriositat que formaren un model de vida camperol, amb un producte extret de la terra que aportava la característica lluminositat mediterrània. I les casetes de pedra seca, no gaire abundants al Baix Ebre, són una altra xicoteta joia de l’art camperol.
La riquesa paisatgística campredonenca té un gran valor ecològic. Els ullals de Soldevila i del Roquer formen part d'un projecte de conservació que de ben segur donarà els seus fruits. A la zona dels Argilers, ens trobem amb basses i llacunes de gran bellesa i amb una gran riquesa botànica, les quals també mereixerien ser altament protegides. La imatge de l’entranyable Pouet ens aporta també la nostàlgia de les excursions escolars i dels jocs d’infant.L'arquitectura moderna té la cirereta en la magnífica portalada del temple Sant Joan Baptista, que va ser concebuda com tot un homenatge a la història local i comarcal.
El conjunt arquitectònic de l'estació de ferrocarril és un altre atractiu addicional, malgrat que malauradament es trobi en pèssimes condicions de preservació. El Casal Francesc Llop, que honora el nom de l’il·lustre pintor modernista campredonenc, aporta el grau de modernitat en l’oferta arquitectònica local.
Els amics Víctor, Marga i Joan Carles han aconseguit un producte esplèndid, que ens dignifica com a poble, que esdevé un veritable aparador per atraure visitants. Felicitem-los i felicitem-nos tots plegats d'aquesta Ruta pel terme de Campredó: tota una fita cultural...
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada